Exkurzia v mojmírovských viniciach

dsc 0517V rámci vzdelávacieho programu vinárstvo sa frekventanti pilotnej výučby na Vidieckej univerzite tretieho veku z mikroregiónu Cedron zúčastnili na exkurzii vo viniciach Poľnohospodárskeho družstva Mojmírovce.

V sprievode vedúceho úseku vinohradníctva a výroby vína Ing. Miroslava Belana si pozreli vinice a zoznámili sa so spôsobmi ošetrovania viniča a zberu hrozna. V PD Mojmírovce sa na ploche 155 hektárov pestuje najmä Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Chardonnay, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Frankovka modrá a Cabernet Sauvignon. Z ďalších odrôd nechýba Tramín červený, Rulandské šedé, Sauvignon, Svätovavrinecké či Alibernet.

Hlavný technológ Ing. Juraj Majšík pripravil pre návštevníkov prehliadku tunajšej pivnice vybavenej najmodernejšou technológiou. Nachádza sa priamo vo vinohradoch, čo umožňuje okamžité spracovanie čerstvo nazberaného hrozna. V súčasnosti tu vyrábajú približne 120-tisíc fliaš ročne, ktoré plnia na vlastnej plniacej linke. Nafľašované víno sa skladuje v klimatizovanom sklade so stálou teplotou. Objemom výroby sa PD Mojmírovce radí k malým prevádzkam, čo umožňuje sústrediť sa na kvalitu dorobeného vína. Svedčí o tom aj množstvo získaných ocenení.

Záver zaujímavej exkurzie patril degustácii s odborným výkladom Ing. Majšíka.

Doplnkové informácie